Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Forældreorientering - Fraværsregistrering

Forældreorientering - Fraværsregistrering

Kære forældre 

Det er vigtigt for elevers skolegang at være en del af læringsfællesskabet. Vi gør derfor en stor indsats for, at vores elever føler sig som en del af fællesskabet og får mest muligt ud af deres skoletid. Der kan være gode grunde til, at det er nødvendigt at være fraværende fra skole, og I har som forældre en rolle i at orientere skolen om jeres barns fravær. 

1. januar 2020 kom bekendtgørelsen om elevers fravær fra undervisningen i folkeskolen. Bekendtgørelsen skal bidrage til en ensartet og mere systematisk fraværsregistrering over hele lande, og den har derfor betydning for den måde, dit barns lærere registrerer fravær for dit barn. Det har også betydning for de forventninger, der er til, hvordan du som forælder skal orientere skolen, hvis dit barn er fraværende fra undervisningen.

Den 1. august 2019 blev det derudover muligt at standse for børne- og ungeydelsen i forbindelse med elevers ulovlige fravær. Det betyder, at skolelederen har pligt til at underrette Børne-, Ungdoms- og Socialforvaltningen ved Sanktionsenheden, om en elevs ulovlige fravær, hvis det er på 15 pct. eller derover i et kvartal. Det er I tidligere orienteret om via e-Boks.

Hvornår bliver der fraværsnoteret

For alle elever gælder det, at der dagligt noteres fravær i første lektion. For eleverne i 7.-10. klasse skal der også fraværsnoteres i sidste lektion. 

For alle elever gælder det, at hvis en elev ikke er til stede ved fraværsnoteringen i første lektion, gives der ulovligt fravær for en hel dag, medmindre skolen har fået besked om årsagen til fraværet. Kommer en elev lidt for sent til første lektion, skal fraværet ændres fra ”ulovligt fravær” til ”for sent” og vil ikke tælle som ”ulovligt fravær”.

Elever i 7.-10. klasse, der er til stede ved fraværsnoteringen i første lektion, men fraværende ved fraværsnoteringen i sidste lektion, vil få ulovligt fravær for en halv dag, medmindre forældrene har givet besked om årsagen til fraværet. 

Sygdom, funktionsnedsættelse eller lignende

Fravær på grund af sygdom, funktionsnedsættelse eller lignende foreligger, når en elev på grund af smittefare eller af hensyn til elevens helbred ikke kan møde frem til undervisningen.

Betegnelsen ”funktionsnedsættelser og lignende” omfatter både konkrete diagnoser eller funktionsnedsættelse som fx autisme, ADHD, hjerneskade eller bevægehandicap og psykiske/sociale udfordringer, som fx spiseforstyrrelser, angst og selvskade.

Hvis jeres barn er fraværende på grund af sygdom, funktionsnedsættelse eller lign., skal skolens lærerteam have besked, fx via beskedfunktionen i Aula. 

Hvis det ikke er muligt at give besked om jeres barns fravær på forhånd, skal I give besked senest tre dage efter jeres barn har været fraværende. Ellers vil fraværet som udgangspunkt registreres som ulovligt fravær.

Ekstraordinær frihed

Skolelederen kan i ganske særlige tilfælde tillade fravær i form af ekstraordinær frihed. Skolelederen vil foretage en konkret vurdering af pågældende elevs behov for at holde fri sammenholdt med de konsekvenser et afbræk i undervisningen vil indebære for eleven selv, men også for klassens fællesskab.

Ulovligt fravær

Ulovligt fravær er fravær, som ikke er begrundet med sygdom, funktionsnedsættelse og lign. eller godkendt ekstraordinær frihed. Hvis jeres barn har 15 pct. eller mere ulovligt fravær i et kvartal, skal skolen underrette kommunen, som vil træffe afgørelse om standsning af børne- og ungeydelsen. Det har I modtaget særskilt information om i e-Boks og på Aula. 

I er meget velkomne til at spørge på kontoret, hvis der er noget I er i tvivl om.

Med venlig hilsen 

Skolens ledelse

Dokumenter